Jajamensan, det var tillräckligt varmt för utemiddag och då passade vi på att utöka middagsbordets sillutbud med surströmming! Den delikatessen äts ju helst utomhus. Efterrätten bestod av knäckig rabarber - och jordgubbspaj med vaniljglass, som här uppvisas av mig och storasyster innan bären fått sitt knäckiga täcke.
Knäckig paj för många
Ansad och slantad rabarber så det täcker långpannans botten rejält
2 liter jordgubbar samt lite socker att strö över bären.
Knäckigt täcke:
4 dl havregryn
4 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
300 gram smör
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
vaniljglass till servering
Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap. Blanda ner de torra ingredienserna. Ansa och slanta rabarbern. Halvera jordgubbarna. Fördela bär och rabarber jämnt i en långpanna. Bred på smeten.Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter ,tills den fått fin färg. Servera ljummen med vaniljglass.